Quick Tips

Importanța culorilor pe site

Fundamentele și impactul psihologic al culorilor.

Alegerea culorilor potrivite pentru un site web sau un logo poate fi o sarcină perplexă și consumatoare de timp, cu excepția cazului în care aveți cunoștințe corecte despre culori. Culorile joacă un rol esențial în succesul unor întreprinderi și pot avea un impact imens asupra veniturilor lor. În acest blog, vom învăța cum să alegeți scheme de culori care nu numai că sunt plăcute pentru ochi, dar le vor oferi utilizatorilor o senzație psihologică pe care o pot experimenta atunci când vă consumă produsul.

Când mi-am proiectat primul proiect, cu adevărat, am avut foarte multe probleme în alegerea culorilor potrivite. Majoritatea combinațiilor de culori pe care le-am ales inițial nu arătau bine pentru că nu se complimentau reciproc. Mai târziu, când am început să aflu despre schemele de culori, am fost uimit să aflu impactul pe care îl au asupra luării deciziilor umane, ceea ce oferă oportunități imense întreprinderilor de a-și comercializa și vinde produsele. De asemenea, am aflat că culorile au multe efecte psihologice asupra comportamentului uman atunci când vine vorba de alegerea și cumpărarea unui produs. Prin urmare, marcarea site-ului dvs. web cu culorile potrivite poate genera mai mult trafic și poate duce la mai multe vânzări. În acest blog, voi împărtăși cunoștințele pe care le-am obținut în călătoria mea. Scopul meu este ca cititorii să înțeleagă elementele de bază ale teoriei culorilor și psihologiei culorilor. Până la sfârșitul acestei postări pe blog, veți ști de ce site-urile web populare precum Facebook, Instagram și multe altele au ales scheme de culori specifice pentru brandurile și site-urile lor web. Sa incepem!

 

 

Ce este culoarea?

În cuvinte simple, culoarea este o sursă de lumină și se vede fie direct, fie reflectiv. Culoarea este elementul cel mai important al designului și nu ar fi neadevărat să afirmăm că este într-adevăr foarte dificil să înțelegem. Acesta joacă un rol imens în viața noastră de zi cu zi, de la alegerea ținutei tale până la alegerea culorii brandului companiei tale. Culorile pe care le purtăm ne pot afecta starea de spirit, de exemplu, culorile de toamnă precum portocaliu și galben aduc fericire, iar culoarea roșie este mai frecventă în anotimpurile festive. Companii precum Facebook, Twitter și Instagram și-au selectat cu atenție schemele de culori care au un impact major asupra construirii popularității lor în timp. Să luăm un exemplu pe Facebook – Facebook folosește albastrul ca culoare dominantă, care este considerată calmă și de încredere. Folosind albastru, compania oferă utilizatorilor săi un sentiment de pace și securitate. Impactul psihologic pe care îl are culoarea albastră asupra publicului lor este că îi face să rămână pe site-ul lor și să revină pentru mai mult. Mai târziu vom săpa mai adânc pentru a afla mai multe efecte psihologice de diferite culori.

Pentru a înțelege mai multe despre culori, să ne uităm la modul în care acestea sunt create. Vom analiza modelul de roți și culori pentru a înțelege modul în care sunt produse soiurile de culori.

 

 

Paletă de culori

Roata de culoare este o colecție de 12 culori care include trei culori primare, trei culori secundare și șase terțiale. Înțelegerea de bază a roții de culoare și modul în care culorile se raportează între ele poate ajuta la selectarea unor scheme de culori care sunt încântătoare și plăcute pentru ochi.

1

Culori primare

Culorile primare sunt sursa unei roți de culoare și nu pot fi create amestecând alte culori. Aceste culori sunt roșu, albastru și galben.

Culori secundare

Culorile secundare se formează amestecând porțiuni egale cu două culori primare.
Roșu + Galben = Portocaliu
Roșu + Albastru = violet
Albastru + Galben = Verde

Culori terțiare

Culorile terțiare se formează prin amestecarea porțiunilor de culori primare și secundare. Există un număr de 6 culori terțiare în roata de culori:
Roșu + portocaliu = Roșu-portocaliu
Roșu + violet = roșu-violet
Galben + portocaliu = Galben-portocaliu
Galben + Verde = Galben-Verde
Albastru + Verde = Albastru-Verde
Albastru + violet = albastru-violet

Model de culoare

Modelul de culori este utilizat pentru a produce o gamă completă de culori amestecând culori primare. Există două tipuri de modele de culori: aditiv și subtractiv.

Model de culoare aditivă – cunoscut și sub denumirea de model de culoare RGB. RGB înseamnă Roșu Verde și Albastru. Modelul RGB folosește lumina pentru afișarea culorilor și sunt utilizate în principal pentru suporturi web. Modelul RGB poate produce o serie de culori diferite amestecând roșu, verde și albastru în diferite intensități.

Model de culoare subtractivă – cunoscut și sub numele de CMYK Color Model. În acest model, culorile sunt obținute prin amestecarea culorilor cian, magenta, galben și negru. Acest model este utilizat pentru suporturile de imprimare

Cu această cunoaștere a roții de culoare și modelului de culori, trecem la armonia culorilor. Armonia culorilor ne ajută în selectarea schemelor de culori care se completează reciproc și sunt armonioase pentru ochi.

 

Armonie de culoare

Armonia culorilor este o teorie din spatele selectării culorilor care se completează reciproc sau cât de bine lucrează împreună. Să aruncăm o privire la cel mai popular personaj Disney, Mickey Mouse. Armonia culorilor este motivul pentru care combinația de culori negru, roșu și galben sunt plăcute de privit și este folosită pentru cel mai îndrăgit personaj Disney.

Vom analiza acum diferite tehnici care sunt folosite pentru a alege o culoare armonioasă:

Complementar: Folosind această tehnică sunt selectate două culori care sunt opuse una față de cealaltă în roata de culoare

Analog: Această tehnică este folosită pentru a alege trei culori care sunt una lângă alta.

Diad: Două culori care sunt separate de o singură culoare la mijloc.

Completementar-impartit: Această tehnică este o variație a complementarului. Folosind această tehnică, alegem trei culori, o bază și două culori adiacente culorii sale complementare.

Triada: Orice trei culori care sunt distanțate în egală măsură una de cealaltă.

Tetradic (dreptunghi): Folosind această tehnică alegem patru culori care rezultă în două seturi de culori complementare.

Pătrat: Această tehnică este similară cu tehnica tetradică, cu o singură diferență, că patru culori sunt distanțate în egală măsură unele de altele.

Până acum ar trebui să înțelegem bine modul în care sunt create schemele de culori și cum să alegem culori care se complimentează reciproc. Să ne uităm acum la modul în care aceste culori ne afectează direct și ne influențează în luarea deciziilor noastre.

 

 

Psihologia culorilor

Să ne uităm la modul în care unele companii folosesc diferite culori în avantajul lor și atrag publicul țintă pentru a genera venituri mai mari.

Roșu: Roșul este o culoare caldă asociată cu energie, pasiune și acțiune. Simbolizează atât iubirea, cât și agresivitatea. Red Bull, care este o companie de băuturi energetice, folosește roșul ca o culoare dominantă în logo-ul lor pentru a reprezenta energie și acțiune. Acum gândiți-vă la ziua de Îndrăgostiți – majoritatea companiilor de ciocolată folosesc roșu pentru ambalarea lor în timpul zilei de dragoste.

Portocaliu: Reprezintă energie, entuziasm și căldură. Portocala este una dintre culorile majore din sezonul de toamnă. Aduce senzația de bucurie și emoție. Cei mai mulți dintre designeri folosesc portocaliu pentru a arăta creativitate și o aventură.

Galben: Reprezintă o nevoie de atenție, fericire, bucurie și căldură. Dacă utilizați prea mult galben, poate aduce și negativitate. Ca sentimentul de anxietate și frică. Designerii folosesc galbenul pentru a atrage atenția fără a fi îndrăzneți.

Verde: Simbolizează natura, calmul, relaxarea, creșterea, sănătatea și are mai multă energie pozitivă decât alte culori. Designerii folosesc verde pentru a aduce calm. Ia un exemplu de Starbucks, ei folosesc verde ca culoare dominantă – dă un sentiment de calm utilizatorilor care vizitează site-ul Starbucks și cum vor atinge acest sentiment consumându-și cafeaua.

Albastru: Este culoarea încrederii, fiabilității și calmului. Este folosit de site-uri web precum Facebook și Intel pentru a încerca să câștige încrederea utilizatorilor săi. Este senzația aceea calmă pe care o obțineți din albastru care vă face să derulați la nesfârșit prin feedurile Facebook. Partea negativă a folosirii prea mult albastru este faptul că poate prezenta și tristețe, astfel încât designerii să se asigure că culoarea este echilibrată.

Violet: Purpurul reprezintă regalitatea, bogăția, luxul, valoarea și vitejia. Violetul poate fi o culoare dificilă cu care poate lucra și poate avea un efect negativ atunci când este folosită nuanța greșită

Negru: Utilizat frecvent în context, mister, tradițional, modern, seriozitate, moarte, renaștere și rău. Cu alte cuvinte, negrul poate reprezenta multe sentimente diferite. Cei mai mulți dintre designeri folosesc culoarea neagră pentru a stabili contrastul.

Alb: Puritate, inocență, integralitate, claritate sau speranță. Designerul folosește culoarea albă pentru a arăta calm; de asemenea, este de obicei utilizat în fundal în site-urile web și aplicațiile mobile.

Maro: rezistență, fiabilitate, solid, pământ și securitate. Dacă folosești prea mult maro poate aduce senzația de tristețe și izolare.

Roz: Speranță, sensibilitate, romantism, frecvent utilizat pentru a viza fete și femei tinere. De asemenea, poate reprezenta sentimente de bucurie și revigorant. Este folosit mai ales pe partea feminismului – de exemplu, publicitate pentru jucării sau haine pentru fete.

Acum știm cum culorile pot juca un rol important în site-ul și logo-ul dvs. Psihologia culorilor poate fi folosită pentru a ajuta la construirea unui brand puternic și relatabil. Indiferent dacă sunteți designer web sau proprietar al unei afaceri mici, dacă încercați să vă conectați la publicul țintă și să consolidați încrederea clienților, alegeți culorile potrivite pentru a crea o legătură solidă cu publicul dvs.

În concluzie, o schemă de culori este un instrument puternic în construirea unui site web de succes. Culorile sunt utilizate pentru a vă face cunoscută afacerea și pentru a vă conecta cu clienții. Ele sunt o expresie emoțională a personalității umane. Ei dețin o mare cantitate de putere pentru a influența sentimentele și comportamentele publicului. Culorile îi fac pe oameni să-și atragă subconștient sentimentele și gândurile. Acum, cu această cunoaștere, aveți puterea de a face un impact și de a influența mintea umană pentru un bine mai mare.
Vă mulțumim pentru lectură.

Sursa articolului: https://uxdesign.cc/importance-of-colors-on-your-website-and-logo-b5468e9f0a10